En af de ting, jeg næsten altid har på mine køkkenhylder – og som jeg da lige vil slå et slag for også finder vej til dine køkkenhylder – er vanilje.
Ikke vaniljesukker. Men ren vanilje.
Lavet af frysetørrede, pulveriserede vaniljestænger.
Ok. Ok. vi kan da godt blive enige om, at friske, fede vaniljestænger fra Polynesien er det ultimative, men i ‘hverdagskøkkenet’ kan mindre prætentiøse udgaver af vaniljen sagtens gøre det.
Jeg bruger den her fra Urtekram:
Og hvad er det så, der er så vidunderligt ved den dersens vanilje, tænker du måske? Er det ikke også lidt dyrt? Og hvad skal jeg i det hele taget bruge det til?
Kort fortalt har vanilje den helt særlige egenskab, at det forstærker smagen af de andre råvarer, du bruger. Fx kan det fremhæve sødmen fra frugter eller bær, men det kan også bruges til at fremhæve smagen fra grøntsager, kød og fisk. Og så tilfører det en helt særlig aromatisk og parfumeret smag, som jeg i hvert fald er fan af.
Og jo, det er ikke verdens billigste krydderi. Men værre er det nu heller ikke. 25 kroner har jeg fundet det til herinde. Og skal det være fair trade koster det en femmer mere.
Til gengæld skal der bare et lille drys til for at skabe magi i maden.
Eftersom jeg dagligt drysser med det sorte pulver, er det selvsagt at finde i en hel del af de opskrifter, jeg har lagt herind.
Så jeg lister da lige et udvalg, hvis du skulle få lyst til et-eller-andet med vanilje:
Nå. Jeg kunne blive ved og lave en liste så lang så lang for vanilje sniger sig ind alle vegne.
Bruger du vanilje? Og hvad bruger du det i?
(hvis nogen skulle være i tvivl får jeg ikke hverken penge, gaver eller kreditter for at tale så sødt om vaniljen – jeg synes jo bare, det er en sand hitter. Især når der skal laves søde sager uden alt for mange sukkersager).
Tagged with →  

Skriv et svar