Tredje dag med barn hjemme fra børnehave. Efter at have set alle afsnit af Pippi på DVD, malet 20 tegninger med vandfarver og leget med al legetøjet, gik vi i gang med projekt kageeksperiment.

Køleskabet var fyldt af biodynamiske gulerødder, æg og æbler (vores normale grøntleverandør Kiselgården holder sommerpause … så vi har allieret os med Birkemosegaard, og det skal jeg da lige love for, at jeg kan anbefale). Så vi satte råvarerne i svingninger – og det kom der en ganske glimrende sukkerfri sag ud af.

 

 

 

 

Her er opskriften:

150 gram fuldkornsrismel

100 gram mandler

90 gram koldpresset kokosolie

275 gram revne æbler (ca. 3-4 mellemstore)

130 gram gulerod (ca. 1 stor)

2 store æg

Skal og saft af ½ øko appelsin

1 tsk. vinsteens bagepulver

1 knsp. vaniljepulver

1 tsk. kardemommepulver

1-2 tsk. kanelpulver

75 gram valnødder

1 dl. rosiner

Evt. 2-3 tørrede dadler (hvis den skal være lidt sødere).

 

 

Sådan gør du:

Tænd for ovnen på 170 grader.

Skræl og riv æbler og gulerødder.

Mal mandler til mandelmel i en foodprocesser med den store kniv. Kom de revne gulerødder og æbler ned til mandlerne og kør rundt, så det bliver til en masse.

Tilsæt så fuldkornsrismel, kokosolie, æg, saft og skal fra appelsinen, bagepulver, vanilje, kardemomme, kanel og evt. dadler. Kør maskinen til alt er blandet godt sammen til en ensartet masse.

Hak valnødderne groft og bland dem i massen sammen med rosiner. Denne gang med en grydeske. Ikke med blenderens kniv.

Kom det hele i en bagform (smør den med kokosolie eller kom bagepapir i) og bag i ca. 1 time og 20 minutter ved 170 grader.

Se lige hvor flot den bliver (ja, ja, jeg ved godt jeg ikke er hverken foodstylist eller madfotograf, men kagen ser da fin ud. I hvert fald smagte den godt – og kan med fordel serveres sammen med lidt sojayoghurt eller skyr rørt med vaniljepulver):

Her er så alle tiders influenzaramte køkkenhjælper i færd med at rive æbler:


Hvorfor skal en kage nu være sukker, gluten og mælkefri, tænker du måske. Det skal den såmænd heller ikke nødvendigvis. Fuldkornsrismel kan fx sagtens udskiftes med fuldkornsmel fra en glutenholdig kornsort (hvis du kan tåle det). Ligesom kokosolie i princippet kunne udskiftes med smør, hvis man er fan af animalske fedtkilder og Arla. Men sukker har ingen dage gjort noget spændende for kroppen – og da slet ikke små barnekroppe. Så hvor jeg kan søde med naturens egne midler, gør jeg det.

Tagged with →  

Skriv et svar