Nu nærmer vi os for alvor en farisæer jul. Her får du nemlig en opskrift på ris a l’amande uden mælkeprodukter.
Egentligt sværger jeg til den vaskeægte vare. Med flødeskum, sødmælk og hele pivtøjet. Nogle ting i denne verden bør bare nydes uden alle for mange helsede krumspring.
… med mindre man ikke tåler mælk.
Så er det måske ikke den sjat ris med fløde værd.
Tænker jeg.
Nå, men her i hytten har vi et styks mælkereagerende barn. Snotten står ganske enkelt ud af næseborene i grønne, tykke stråler, når der serveres mælk.
So what to do?
Lave ris a l’amande uden, naturligvis.
Smager den godt?
Ja, overraskende godt.
Lidt anderledes. Måske.
Men absolut så rigtig lækkert, at jeg godt vil være bekendt at servere den for resten af familien juleaften. Her prøvesmages den af mindstebarnet:
… men også svigermor, kæreste og den store tøs har godkendt den mælkefrie version.
Du får opskriften her – hvis du skulle få lyst til et par mælkefrie krumspring.
Jeg kan ikke fordrage den lidt mystiske søde og sært kunstige smag af sojaflødeskum, hvorfor denne version er lavet med en “raw flødeskum” på en basis af cashewnødder.
Til risengrøden har brugt half-and-half ris- og sojamælk, men i princippet burde den kunne laves med med al slags plantemælk. Mandelmælk, kokosmælk og quinoamælk er således andre muligheder.
Til grøden:
2 dl grødris
½ l æblesødet sojamælk
½ l rismælk
½ tsk salt
1 vaniljestang
Til ”fløde/nøddeskummet”
150 g cashewnødder
1 spsk kokosolie
1/2 tsk vaniljepulver
1,3 dl vand
2 spsk lecithin granulat
1 spsk agavesirup eller honning
1 spsk HUSK
evt. 1 tsk citronsaft
Fyld:
100 g hakkede mandler
1 hel mandel
Sådan gør du:
Flæk vaniljestangen. Tag kornene ud.
Kom både korn og stang op i en gryde sammen med ris, plantemælk og lidt salt. Kog det hele langsomt op. Lad det koge i godt en time. Kom den i køleskabet og lad den køle ned.
Sæt cashewnødderne i blød i vand. Gerne i et par timer. Hæld dette vand ud igen.
Lav ”fløde/nøddeskummet” ved at komme alle ingredienserne til det i en foodprocessor eller blender. Blend løs. Lad det køle ned i køleskabet i ca. 1 time – og blend det en omgang mere.
Bland så risengrød med ”fløde/nøddeskum” og hakkede mandler.
Gem den hele mandel godt, server med en god kirsebærsauce og så kan dysten om årets mandelgave sættes i gang.
Spis!
Hvorfor putter du HUSK i?
Hej Helene,
Husk gør ‘flødeskummet’ lidt luftigere og får det til at hænge bedre sammen.
Men du kan formentlig godt lave det uden, så skal der nok bare ikke så meget vand i … Det har jeg ikke prøvet.
Kh Nanna