Jeg kom vist til at love en længere klamamse om, hvad det der ultra hippe raw food er for noget.

Kort fortalt er det. Tadaaaa: Rå mad.

Men du kan godt glemme alt om carpaccio og sushi. Vi er i den veganske madverden, hvor døde dyr ikke er velkomne på tallerkenen. Heller ikke de råvarer, dyrerne producerer som fx mælk, ost og æg.

Til gengæld er der smæk for skillingen, når det kommer til planterigets spisekammer. Raw food’ere er bidt af en gal grøntsag og holder sig sjældent til supermarkedernes frugt- og grøntudvalg. For ud over alskens grøntsager, frugter, nødder, bælgfrugter, bær, korn og kerner, benytter raw food’ere sig gerne af alger, tang og godt gammeldags dansk ukrudt som fx mælkebøtteblade, skvalderkål og brændenælder.

Koldpressede olier får også lov at komme med til raw food festen. Men ellers er det en lukket fest. Næsten da. Der er også en alenlang liste af såkaldte Super Foods som fx agave sirup, bipollen, lucuma.

Jeg fandt denne fine raw food pyramide på nettet, som illustrerer det ganske godt:

Fælles er, at alle fødevarerne er uforarbejdede. To the max er de opvarmet til 42 grader, spiret eller dehydreret.

Dehydreret?
Jeps, dehydreret. Dette gøres i en fancy maskine, som langsomt trækker væsken ud af de friske råvarer – uden at varme dem op over de famøse 42 grader. En slags langtidsbagning. Og nej, du kan ikke bruge din almindelige ovn til den slags.

Hvorfor 42 grader?
Raw food’ere mener, at enzymerne i råvarerne ødelægges ved de 42 grader.

Er det noget for børn?
Nej. Og ja. Ja, fordi, der er masser af god inspiration at hente i raw food når, det fx kommer til sunde(re) og søde sager til børnene, delikat tilberedning af grøntsager, spirer osv. Men børn skal – efter min vurdering – ikke gå helt rå. De kan ganske enkelt ikke kæmpe sig gennem de læssevis af fibre, alle de rå sager kommer med og så er de i fare for at komme i underskud af vigtige næringsstoffer og kalorier.

What’s not to like?
Ja. Man skal jo være indstillet på at vinke farvel til en hel del forskellige fødevarer (selvfølgelig afhængigt af, hvor vegetarisk eller vegansk, man lever). Ditto hvad angår tilberedningsmetoder. Stegning, bagning, kogning mv. er no go. Der skal med andre ord tænkes en del ud af boksen, når det kommer til tilbredning, så man ikke ender med råkost hver dag.

Fejlernæring. Raw foodere skal være temmeligt opmærksomme på ikke at komme til at mangle næringsstoffer som fx B12 og D-vitamin. Ligesom de kan komme i underskud af visse aminosyrer. Man skal i den grad vide, hvad man gør, inden man kaster sig ud i en rå livsstil. Der kan med andre ord være god grund til at tage et lille kursus i raw food, inden man kaster sig ud i den rå livsstil.

Hvis man kigger på raw food med ayurvediske briller, vil mere ‘luftige’ typer (dem man indenfor ayurvedaen kalder Vata) komme i ubalance, hvis de indtager for meget rå mad. Især hvis de samtidig befinder sig under kolde himmelstrøg.

Hvor kan jeg få mere viden?

Rawfood.dk: To tjekkede unge mænd, der har specialiseret sig i at sælge alskens herligheder til den rå livsstil. Udover føromtalte dehydrator, sælger de også min favoritblender, rå råvarer og så holder de en hel del kurser om raw food.

Hippocrates Health Institute: Jeg var til et seminar med ægteparret Clement fra Hippocrates for et par somre siden. Manden ligner noget fra et kuponhæfte, men de var i det store hele pænt inspirerende og så har de, efter eget udsagn, stor succes med at helbrede kronisk syge mennesker med raw food.

Raw and More: Er du til Super Foods, så er det her stedet. Lækre råvarer. Lækker indpakning.

The Raw Tribe: Fortræffeligt raw food spisested på Nørrebro i København med gode hippievibes.

Simple Raw: Hvis du er på Vesterbro, så prøv den her. Indretningen er fantastisk og minder mest om en sauna. Ejeren og kokken elsker cigaretter og røde bøffer, men han laver superb raw food. Jeg kan anbefale hans linsefrikadelle med squashpasta og tomatsauce. Læs mere her.

Caroline Fibæk: Danmarks grønne diva. Hun har lavet en bog om rå kager, holder workshops om enmet og giver individuelle vejledninger om bl.a. raw food. Tjek hendes blog. Der er ofte lækre opskrifter.

Jeg kunne sikkert skrive meget mere. Er der noget, jeg har glemt? Så spørg bare…

Tagged with →  

Skriv et svar