Vi kan sagtens blive enige om, at i den ideelle verden, lavede vi al vores mad fra bunden og brugte kun hele, rene og uforarbejdede fødevarer.
Når det så er sagt, kender jeg alt til en travl hverdag og behov for nemme løsninger.
Som nævnt hedder min hjælpende hånd i hverdagens centrifugerende travlhed proteinpulver. Velvidende at det er pulvermad og oprindeligt udtænkt som et smart kosstilskud for sportsudøvere.
Jeg kommer det i morgensmoothies sammen med mængder af farvede bær, grøntsager, frugt, krydderier og koldpressede olier. Blende. Blende. Og så er der serveret.
Men hvad for noget proteinpulver skal man vælge?
Og hvorfor?
Ja. Det er dælme et godt spørgsmål. For der findes efterhånden pænt meget på de danske hylder. Det findes sågar butikker, der nærmest ikke sælger andet.
De der varianter med muskuløse mænd og damer udenpå holder jeg mig personligt langt fra. Ofte er de fyldt med sukker eller smagsstoffer og konserveringsmidler.
Nedenfor er et (lille) udvalg af det, man kan finde på hylderne i de fleste danske helsekostbutikker.
Første kandidat er den velsmagende økologiske løsning, nemlig …
Økologisk Valleprotein fra Urtekram:
Fordele: Smager godt som i virkelig mange gange bedre end nogle af de andre proteintyper. Smoothien bliver fluffy og nærmest softice-agtig, når man tilsætter dette proteinpulver. Og når den kommer fra skønne Urtekram, er den naturligvis økologisk. Det er der ikke mange, der er.
Ulempe: Hvis er allergisk overfor mælk, skal du naturligvis holde dig fra den. Hvis du (bare) er intolerant overfor mælk, skal du nok også overveje at lade den stå på hylden. Selvom det ofte er kaseindelen af mælkeproteinet, der er problemvolderen, kan vallen (for nogle) også give gener. Desuden er indholdet af (mælke)sukker pænt højt, så hvis du er laktoseintolerant eller sukkersherif skal du nok også vælge en anden variant. I øvrigt er der noget, der tyder på, at valle øger mængden af insulin i kroppen. Der er ganske vist ikke endegyldigt evidens for det, men hvis der er tilfældet er det jo ikke pokkers hensigtsmæssigt i en tid med blomstrende Type 2 Diabetes, tænker jeg.
Sunwarrior rå risprotein fra Rawfood.dk
Fordele: Her er der på det nærmeste tale om en super food. Et proteinpulver udvundet af rå, spirede brune ris. Det er lavallergent. Det er letfordøjeligt. Der er ikke brugt hverken kemikalier eller andre ødelæggende processer i forbindelse med produktionen. Og så er det en glimrende kilde til protein for veganere.
Ulemper: Egentlig kan jeg kun komme i tanke om smagen, som er en kende spøjs.
Økologisk hampeprotein fra Nature Source
Fordele: Glem alt om joints og cannabiståger. Hampeprotein indeholder ingen THC (Tetrahydrocannabinol), det aktive euforiserende stof i cannabis. Til gengæld indeholder det fulde spektrum af aminosyrer og essentielle aminosyrer. Oven i hatten får du en skovlfuld essentielle fedtsyrer, fibre, klorofyl og jern. Og så er den øko. Absolutely en superduperfood og pt min favorit.
Ulemper: Din smukke lyserøde hindbærsmoothie får altså en lidt sumpgrøn farve.
Ærteprotein fra Naturdrogeriet
Fordele: En absolut udmærket vegetabilsk proteinvariant med højt proteinindhold. Forholdsvis smagsneutral. Billigere end de fleste andre varianter.
Ulemper: Ikke øko.
Hvis du ikke kan udstå tanken om pulvermad og er mere overskudsramt, er der jo et hav af andre muligheder for at supplere sin smoothie med protein. Fx kan du spise et eller to æg til eller noget fisk eller en frikadelle eller du kan komme kogte (afkølede) butterbeans i. Mulighederne er mange, men det er en helt anden historie, som dette indlæg ikke skal handle om.
føler mig lidt som et fjols, da jeg er dummere end dummies, for jeg ved slet ikke hvorfor jeg overhovedet skal fylde proteinpulver i min smoothie, er det for tykkere konsistens eller for at mætte eller hvordan er rationalet bag?
uh tak for info. Det er meget meget dejligt du har sat dig ind i det for vores andres skyld. 🙂 Vi har snakket om det men barselslivet er stresset med syg baby og manglende nattesøvn, så tak igen 🙂
@Anja: Det var sgu ikke meningen, at du skulle føle dig som et fjols – eller dummere end dummies (selvom jeg er vild med det ordspil, sagde ordnørden) – dit spørgsmål er spot on. Jeg svarer kun ganske kort her, men mon ikke jeg får lavet et helt indlæg om det en dag. Hvis en smoothie skal udgøre et helt måltid fx morgenmåltidet er det en god idé enten at tilsætte lidt protein eller at spise det ved siden af – primært fordi proteinerne mætter og giver et stabilt blodsukker. Det er vigtigt for energien resten af dagen.
@Tante Gul: Herligt at du kunne bruge den. Æv med syg baby.
Ganske god opridsning af mulige proteinpulver produkter, dog savner jeg lidt mere info om hvorfor disse skulle være bedre end de der sælges på nettet til meget billigere penge med samme eller lignende ingredienser.
Godt indlæg, klart og kanon velskrevet som altid!
Den der raw risprotein, den er ikke øko, vel? TIl gengæld er det ret dyr, ikke? Men mere velsmagende end andre typer risprotein, så vidt jeg ved.
Ærteproteinen synes jeg personligt lugter og smager afskyeligt. Er det bare mig?
Jeg blander hampe- og valleprotein – sidstnævnte udmærker sig ved at have et meget højt proteinindhold.
kh Rebecca
@Pernille: Der er findes formentlig også gode produkter på diverse udenlandske sites. But it's a jungle. Og jeg kender ikke ret mange af dem. Så der må du selv prøve dig lidt frem. Vær opmærksom på evt. tilsat sukker, smagsstoffer, sødestoffer o.lign.
@Rebecca: Tak 🙂 Det rå risprotein er ikke certificeret økologisk. Rawfood.dk, som distribuerer det i DK, siger at det burde det være, men at man har vurderet, at omkostningerne ved at få en certificering ville fordyre produktet unødigt. Og så må vi som forbrugere jo selv vurdere om vi hopper på den. Men Søren der står bag firmaet forekommer mig at være en særdeles seriøs og redelig herre.
Ja… Sunwarrior ligger i den dyre ende… Og så er der smagen. Den er om muligt mere tør og sær end ærteproteinen (som jeg personligt har et fint forhold til ;), men bedre end de fleste andre typer risprotein.
Herhjemme er vallen dømt ude pt. Den er desværre den direkte vej til grønne marsmænd med permanent opholdstilladelse hos min ældste datter.
De er godt nok dyre de produkter! Jeg handler hos Bodystore.dk – de har samme typer af produkter til meget lavere priser:
http://bodystore.dk/4/dk/artiklar/kosttilskud/til-piger/index.html
Kram
Tina
Har været vegetar – stort set veganer – i 30 år (+ æg i postejer o.lign).
Har altid været bange for at komme i proteinunderskud og er derfor netop begyndt på hampeprotein, som bekommer mig godt. Derfor var det fantastisk at læse dit indlæg, hvor det faktisk er det, du roser mest.
Men hele gennemgangen af proteinpulverne er super.
Det bliver straks printet ud, så jeg kan læse det engang imellem.
TAK!
Kære Vegetar,
Dejligt at høre, at du kan bruge guiden 🙂
Kærligst Nanna
Hej Nanna 🙂
I hvilke helsebutikker har du købt proteinpulveret?
Kh Emma.
Kære Emmy,
Jeg vil tro, du kan få dem i de fleste helsekostforretninger.
Alternativt på nettet. Netspiren er fx et godt bud: http://www.netspiren.dk/pi/Hamp-proteinpulver-raa-oekologisk-250-gram-20458-461.aspx
Skriv hvis der er et specifikt produkt, du ikke kan finde.
Kærligst Nanna
Hej Nanna
Nu kan jeg se at din test er et par år gammel, men har du siden testet produktet EcoProtein?
Det er nemlig også et økologisk produkt. Men det er lidt dyrere end andre produkter. Producenter siger selv, at det skyldes kvaliteten af indholdsstofferne.
Jeg har dog svært ved at bedømme, om det er værd at betale ekstra for…
Det billigste sted jeg kunne finde var her:
http://www.naturtilskud.dk/EcoProtein
Kære Bjarne,
Jeg har ikke testet EcoProtein. Men det vil jeg da overveje at gøre i nærmeste fremtid. En klar fordel er selvfølgelig at den er økologisk. Det er baseret på mælk, så de samme ulemper som gælder for Urtekrams Valleprotein må formentlig tages i betragtning.
Men som sagt jeg vil se, om ikke jeg kan kigge nærmere på den – og mange af de andre nye varianter, der kommet på markedet – indenfor en overskuelig fremtid.
Kh Nanna Stigel