Er du faldet i den stenalderlige kødgryde?

Så læs med hos Mia Damhus lige her.

 

 

2 Responses to Om mad anno 2012

 1. lise uduak siger:

  Hej Nanna,

  Jeg ville gerne have skrevet denne kommentar på Mia’s indlæg, men da jeg ikke har nogle af de profiler man skal indtaste for at kunne kommentere dér, så ryger den videre til din side.

  Jeg synes der mangler lidt nuancer i Mia Damhus’ indlæg. “Stenalderkost” fortolkes på mange forskellige måder og har sjældent hørt den fortolkning som Mia Damhus lægger ud med – “høj-fedt-lav-karbo kost”.
  Den form for stenalderkost jeg kender (også kaldet “The Paleo Diet” – afledt af “paleolithic”, som refererer til den ældste stenaldertid), handler om at udelukke gluten, laktose og fruktose. Her ligger “Stenalderkost forstået som en kost uden korn, mælkeprodukter og tilsat sukker” lidt tættere på. Der findes dog eks. mange laktosefrie (lagrede + ged/får)) oste, så definitionen er ikke helt korrekt og det fremhæves eks. også ved Paleo at det er bedre at spise fiberrige grøntsager fremfor frugt, da det også indeholder meget (naturligt) sukker.
  Paleo, som jeg kender det, giver ingen foreskrifter om at man skal indtage store mængder animalsk fedt men fokuserer lige så meget på mange andre kilder til protein, aminosyrer og vitaminer eks. boghvede, quinoa, hirse, kidneybønner, kikærter , diverse frø, kerner, nødder osv. osv..
  Jeg har selv spist efter Paleo-principperne siden sidste sommer og har aldrig haft det bedre – jeg vil dog også fremhæve at det handler om viden/oplysning og at man bør lave sin egen research samt (vigtigst) lytte til sin egen krop og mærke efter hvad der fungerer og ikke fungerer.

  Jeg opfatter artiklen som en løftet pegefinger og ville hellere have læst en alsidig, konstruktiv artikel med referencer til diverse fantastiske hjemmesider, hvor der er mange lækre opskrifter og tips at finde, som er baseret på Paleo-kost, med mulighed for at modificere. Måske jeg læser den forkert? Er oplysning og inspiration ikke en mere konstruktiv motivator til en kostomlægning?

  Her nogle af mine favoritlinks:
  http://mynewroots.blogspot.dk
  http://www.health-bent.com/
  http://www.earthsprout.com/
  http://www.roostblog.com/

  Og selvfølgelig Eva’s, som du jo linker til
  http://evatorgersen.dk/

  Bedste hilsner
  Lise

 2. Nanna siger:

  Kære Lise,

  Tusind tak for dit input.

  Og jo, der er en del fortolkninger af, hvad stenalderkost er. Den Mia refererer til er ganske udbredt i Norge fx.

  Jeg vil ikke svare eller forsvare på Mias vegne.

  Til gengæld synes jeg dine indvendinger er vigtige at have med i diskussionen af Stenalderkost. Netop fordi den fortolkes på forskellig vis.

  … Mest af alt er jeg enig i, at det handler om at mærke efter – at finde ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer for den enkelte – i stedet for at betro sig til bestemte madreligioner 🙂

  Jeg synes, Mias indlæg er relevant og et fedt indspark – fordi stenalderkosten er vældig trendy for tiden og fordi rigtig mange på stenalderkosten falder temmelig dybt i kødgryderne – og dette er en udfordring for både vores helbred og vores miljø.

  Når det så er sagt er jeg heller ikke fan af løftede pegefingre. Men sådan læser jeg nu heller ikke hendes indlæg.

  Tusind tak for super lækre links 🙂

  Kærligst Nanna Ewald Stigel

Skriv et svar