I sidste uge skrev jeg en lille klamamse om mellemørebetændelse og penicillinkure.
Det udløste følgende kommentar/spørgsmål:
Lige et spørgsmål til mælkeforskrækkelsen… Hvis man overvejer at undgå mælk i sit barns kost, hvad er så alternativet? Min lille gut er 1/2 år og godt igang med grød og mos – og ammenedtrapning. Men alle steder står der jo at grød og mos skal laves med enten sødmælk eller modermælkserstatning (det duer ikke for mig at malke ud). Yderligere har jeg fået at vide at mælkebehovet stadig er stort i hvert fald det første år. Jeg tænker bare umiddelbart at ris, soja, havremælk osv. ikke nødvendigvis er egnet til babyer. Men hvad siger du? Og tak for en inspirerende blog 🙂
Måske er der andre, der kunne have glæde af svaret, så nu laver jeg et helt indlæg ud af det.
Here it comes:
Kære Anonyme,
Tusind tak ☺ Og tak for dit spørgsmål, som kræver et lidt længere svar.
Hvis det ikke fungerer for dig at malke ud, kan du overveje at amme lidt mere og længere, som supplement til grød og mos. Det er én idé. Det gør jeg selv, med godkendelse fra Sundhedsplejersken.
Men hvis du gerne vil trappe ud af amningen, skal du selvfølgelig kigge dig om efter et mælkealternativ. Det kunne være modermælkserstatning. Det ville jeg personligt foretrække fremfor sødmælk.
Hvis der er tendens til reaktioner på mælk i jeres familie eller du gerne vil skåne dit barns tarm lidt endnu, kan du bruge de højhydrolyserede fra Apoteket (Nutramigen, Profylac, Athéra o.lign.).
Du kan også finde økologiske gedemælkserstatninger på udenlandske hjemmesider. Det er lovligt at bestille hjem til eget forbrug. Du finder det fx her: http://biologisch24.com/
Hvis der ikke er tendens til reaktioner på mælk, kan du overveje en af de økologiske mælkeerstatninger fra helsekosten (fx Biobimlac).
Og du har helt ret ½ liter sojadrik eller risdrik er ikke hensigtsmæssige erstatninger til ½ liter komælk. Men spørgsmålet er, om det er hensigtsmæssigt at få ½ af den samme type væske hver dag, året rundt (med mindre det er ammemælk ;).
Derfor kunne et andet forslag være, at du varierer lidt mellem erstatning, amning og forskellige plantedrikke (mandel-, sesam-, ris- og havredrik) Vent med soja og hasselnøddemælk, gerne til 1 år. Sørger for energitæt mad. Og så evt. supplerer med et tilskud af calcium og magnesium, samt omega-3-fedtsyrer.
Og at du – når du vælger mælkeprodukter – starter med de syrnede fx Acido, A38, yoghurt etc.
Hvis/når din baby begynder at få komælk og komælksprodukter, så læg mærke til eventuelle reaktioner. Snot og slim er de gængse (og de kommer ikke nødvendigvis samme dag), men mavepine, eksem og andet er også en mulighed. Og igen nogle tåler komælk helt fint.
I øvrigt læste jeg resultaterne fra et yderst interessant forskningsforsøg, hvor man gav biodynamisk råmælk til mælkeallergikere (den klassiske IgE-medierede) – og det tolererede de fint. Det er jo dybt interessant. Al dansk mælk er dog pasteuriseret, så med mindre man kender en biodynamisk bondemand, bliver det nok lidt svært at skaffe. Og der er selvfølgelig også et bakterieproblem, man liiige skal tage højde for.
God vind med baby og mos og mælk!
Kærligst Nanna
Kære Nanna, Naturmælk er biodynamiske:
http://www.naturmaelk.dk/Biodynamisk_Gårdmælk.aspx?ID=228
Det er da til at få fat i 😉
KH Line
Kære Line,
Jeps 🙂 Der findes enkelte biodynamiske mælkeproducenter i DK. I omtalte forskningsforsøg, var mælken også upasturiseret. Den slags er vanskeligere at få fat på 🙂
Kh Nanna