Det der med kosttilskud er ofte en varm kartoffel her i Danmark.
Den ene dag kan vi læse på spisesedlen for den ene avis at dette eller hint tilskud er Guds gave til menneske(sund)heden, og den næste dag kan vi læse, at kosttilskud over en kam er det rene spild af penge.
De lærde strides.
Og medierne trykker gladeligt den ene modstridende historie efter den anden. Så det er let at blive forvirret.
Nedenfor får du min holdning til kosttilskud. I forgårs kom jeg nemlig forbi denne fine blog og svarede på spørgsmålet “hvordan har du det med kosttilskud?” – og jeg synes i grunden, jeg vil dele svaret her på bloggen også:
De der sover nok, motionerer dagligt i ren frisk luft, spiser økologiske uforarbejdede fødevarer af den rette sammensætning og mængde – OG som er fri for stress, forgiftninger og sygdomme, de burde nok kunne styre uden om helsekostens hylder.

Os andre… Ja, vi kan såmænd have godt at et lille tilskud. Er min holdning.

For vi kommer langt med en sund og varieret kost, men det er et faktum at:

  • den verden vi lever i er langt mere forurenet end for bare 150 år siden. Kroppens afgiftningssystem skal med andre ord arbejde en hel del hurtigere og mere effektivt i dag
  • den jord vi dyrker vores grøntsager i bliver mere og mere udvandet og afgrøderne bliver derfor fattigere på vitaminer, mineraler og sporstoffer.
  • økologiske afgrøder er bedre men kan ikke undgå den ’universelle’ forurening og spredning af pollen fra genmanipulerede afgrøder
  • de færreste bevæger sig nok og får nok frisk luft
  • mange af os får for lidt søvn

Når det så er sagt, synes jeg ikke, vi blindt skal proppe os med piller, tinkturer, urter og olier. Det vigtigste er maden. Og tilskud bør efter min bedste overbevisning afstemmes efter den enkeltes biokemi, behov og eventuelle mangler. Synes jeg J

Og hvad spiser jeg så selv? Ja, det er ret forskelligt afhængigt af årstid, helbredsstatus, energi, om jeg ammer eller er gravid.

Husapoteket er ret stort herhjemme og fyldt godt op med alt lige fra vitaminer, mineraler, probiotika, urter, fedtsyrer og fibre til klassisk, moderne og antroposofisk homøopati.

Men pt spiser jeg:

– Stærk multivitamin og mineralpille x 2 dgl. Omnimin hedder den.

– C-vitamin i varierende doser (1000-2000 mg)

– Omega 3 fra Nordic Naturals

– Cal Mag med D-vitamin

– Ekstra magnesium fra Biozym

– Bidro

– Bio Selenium + Zink fra Pharma Nord

– Ind imellem NDS Probiotic Classic

Skal du så spise det samme? Højst sandsynligt ikke. Du vil formentlig have glæde af noget af ovenstående, mens andet vil være mindre relevant for dig.

Igen mener jeg, det er vigtigt at afstemme sine tilskud efter individuelle behov og eventuelle mangler.

Nysgerrig? Så læs mere her.

One Response to Kosttilskud eller ej?

  1. Jane siger:

    Også stor fan af kosttilskud her. Foruden de fleste af ovenstående spiser jeg også et b-vitamin kompleks, d-vitamin, krom og rosenrod.

    Jeg ved ikke, om man køber katten i sækken, men min oplevelse er, at de gør en forskel for mig. Og det er vel egentlig tilstrækkelig grund til at tage dem.

Skriv et svar