For et par år siden var der to ernæringsterapeuter, der kom i vældig modvind.

De havde tilladt sig at kalde et kursus for Spis dig fra stress – og det faldt i den grad nogen for brystet. Argumenterne var, at kostrådene på kurset da bare ville puste yderligere til en stress, fordi kursisterne så skulle spise på en særlig måde. Og at man i øvrigt ikke kunne spise sig fra stress.

Well. Der findes også bøger og kurser om, at man kan spise sig gravid, spise sig rask og spise sig til nærmest hvad som helst. Jeg tror godt, de fleste kan regne ud, at det næppe er såre simpelt, og at det blot er en titel.

Men det er nu ikke pointen her. For jeg er for så vidt enig i, at hvis kostråd bliver for indviklede eller komplicerede at efterleve  – og blot topper en stress, er det langt fra hensigtsmæssigt. Ligesom det naturligvis er altid er afgørende at adressere de faktorer, der ligger til grund for en stress.

På den anden side må vi ikke underkende, at maden påvirker vores biokemi ganske betragteligt. Vi spiser i omegnen af 50 tons mad gennem et liv; derfor er vores daglige kost en massiv faktor i påvirkningen af vores indre signalsystemer – også vores stresshormoner (!).

Her kan du møde Jesper, der bl.a. brugte ernæringsterapi til at kvitte stressen:

Da Jesper kom i ernæringsterapi, var han sygemeldt med stress for anden gang. Han havde adskillige stressrelaterede symptomer: kliklyde i øret, ømme muskler og led, vejrtrækningsproblemer, hjertebanken, søvnproblemer, hovedpiner, irritabilitet, træthed og fordøjelsesproblemer.

Efter 1 måned med kostændringer samt tilskud af udvalgte vitaminer og mineraler, var de primære stresssymptomer kraftigt reduceret. Ved første konsultation var vi også blevet enige om at tage en Organixtest, som bonede ud på markører for dårlig afgiftning. På baggrund af testen udvalgte vi en række tilskud til støtte for Jespers naturlige afgiftning, som vi supplerede med. Stille og roligt forsvandt Jespers symptomer måned for måned. Efter et halvt år blev vi enige om, at nu var der ikke mere at tale om. Jesper havde sideløbende udviklet en fintfølende evne til at mærke, hvad der påvirkede ham i gunstig retning og hvad der pustede til stress eller andre fysiske symptomer.

Her kan du læse, hvad Jesper skriver om ernæringsterapien:

“Da jeg endnu engang blev længere tids sygemeldt pga. stress, bestilte jeg tid hos Nanna. Det har jeg aldrig fortrudt, bortset fra jeg skulle have gjort det tidligere i mit liv. Nanna styrede mig sikkert og kompetent ud af min stress og alle dens symptomer. Af symptomer kan nævnes søvnbesvær, hovedpine, ledsmerter, oppustethed, lavt energiniveau, irritabilitet og  sukker afhængighed. Alt dette er fortid, takket være Nanna. Jeg kan kun anbefale at bestille en konsultation hos Nanna. Hun er venlig, imødekommende, forstående og meget meget kompetent. Mit liv har aldrig været bedre efter at hun fik mig på rette spor med hensyn til min kost.”

Pointen med dette er selvfølgelig ikke, at ernæringsterapi er den eneste vej ud af stress. Men at det kan være en (af flere) veje ud af en stresstilstand.  

No stress og god appetit!