76.413 kroner.

Så meget har det offentlige i gennemsnit betalt til fertilitetsbehandlinger, for hver gang indsatsen munder ud i en nyfødt baby. Læs med her.

Det er alligevel en god sjat danske dollars.

Det er en lidt spøjs ting at gøre et barn op i penge. Det kan man ikke som forældre. Og min første tanke er, at hver en krone er givet godt ud til de skønne børn, der er kommet ud i den anden ende.

Men som samfund kan det selvfølgelig være relevant at kigge på økonomien i den slags.

Og de 76.413 kroner får mig alligevel til at tænke lidt over sagerne.

I hvert fald kunne det være hamrende interessant at undersøge, hvad det faktisk ville koste samfundet at implementere de naturlige og kostbaserede principper bag Foresight Preconception hos de par, der har svært ved at få børn.

Foresight Preconception programmet er oprindeligt tiltænkt par, der gerne vil optimere kroppen til graviditet. Det viste sig bare lynhurtigt at være usædvanligt effektivt for par, der ikke kunne blive gravide.

I al sin enkelthed går programmet ud på, at optimere kroppen, udrense den for gammelt skidt og rette op på ubalancer, så den er toptunet til at videregive liv. Ingen petriskåle, ingen kunstige hormoner og ingen sprøjter.

Men masser af nærende mad, målrettede tilskud og et par justeringer på livsstilskontoen er metoderne.

Og selvom mange ryster på hovedet af Foresights metoder, så ser de altså ud til at virke. Således er deres succesrate på 89,9% for de par, der har gennemgået hele programmet. Jeg sætter lidt statistik ind nederst i indlægget for de nysgerrige.

Det er jo imponerende tal.

Så imponerende at jeg fik fløjet kvinden bag det hele Belinda Barnes til Danmark en kold januardag i 2012 for at holde foredrag på Danske Ernæringsterapeuters Ajourføringsseminar. Det kom der dette uskarpe (og lidt cheasy mig-og-mit-idol) foto ud af:

belinda barnes nanna stigel foresight preconception

Belinda Barnes stifter af Foresight Preconception og Nanna Stigel ernæringsterapeut

… Og selvfølgelig en masse fagligt input og inspirerende snakke før, under og efter foredraget!

I mit arbejdet med naturlig fertilitet tager jeg afsæt i principperne fra Foresight Preconception. Du kan læse mere om det her.

Og det slår mig, at mine klienter – ud over at blive gravide – også for en stor del slipper af med en række andre gener som fx træthed, dårlig fordøjelse, migræner, dårlig søvn, uregelmæssige menstruationer, normaliseret stofskifte, hormonelle ubalancer osv. osv. Altså (måske) nogle af de ubalancer, som faktisk gjorde det svært at blive gravide.

Så kan det gøres bedre ?

JA! Det tror jeg virkelig det kan! Fertilitetsbehandlinger kan være en god hjælp til dem, der virkelig har brug for dem.

Men jeg tror på, at vi kan gøre en kæmpe forskel for fertiliteten gennem kost- og livsstil. Det er også min erfaring.

Jeg tror på, at hvis vi for alvor vil hjælpe den store gruppe af mennesker i Danmark, der har svært ved at få børn (hvert 5.-7. par), så bliver vi nødt til at indse, at fertilitetsproblemer ikke opstår som mangel på fertilitetsbehandling, men er et resultat af ubalancer i kroppen.

Jeg tror på, at vi skal arbejde på at identificere ubalancerne – og gøre noget ved dem, i stedet for kun at ’symptombehandle’ med heftige hormonkure, reagensglas og manuel befrugtning.

Jeg tror på, at vi skal bevare et holistisk blik på fertilitet – og ikke blot anskue nedsat fertilitet som et resultat af fx stigende alder. Fertilitet er et ekstremt komplekst felt og alle aspekter af livet bør efter min overbevisning tages i betragtning: Lige fra kost og livsstil til sygdomshistorie, potentielle næringsmangler, miljømæssige påvirkninger og stressniveau.

Jeg tror på, at vi kan hjælpe ulykkelige barnløse par med at blive lykkelige forældre, hvis vi giver dem kraften tilbage, troen på, at de selv kan gøre noget for at forbedre fertiliteten og værktøjerne til faktisk at gøre det.

Og jeg ved at jeg har hjulpet rigtig mange på deres rejse mod drømmebarnet.

Så er det sagt.

 

Til dem der er interesseret i tal og statistik er er her par tankevækkende tal fra Foresight Preconception:

These are the latest statistics from our 2002 – 2009 research.

Group 1: 1578Couples completed the full Foresight programme.1417 Babies were born. 89.8% success rate. There were 52 pairs of twins and 3 sets of triplets. There were 42 miscarriages (2.96%). Only 2 of the single births were premature.

Group 2: 518 Couples did a part of the programme, but did not complete it. They had 358 babies. 69.1% success rate .Of these there were 39 miscarriage, (7.53%).There were 37 pairs of twins.

The average birth weight for single births was 7lb 10¾oz.The average birth weight for twins was 5lb 15¼oz.Average triplet weight 3lb 10½oz.Our percentage of miscarriages, both groups together, was 3.86%.

Prior to coming to Foresight our population had 2,383 failed IUI, 3,004 failed IVF and 1,081 failed ICSI .

The national rate for miscarriage is 25%.

For at gennemføre et decideret Foresight Preconception program kræver det et individuelt forløb. Læs mere her.

 

 

Skriv et svar