Kender du det der med at stå nede i Netto og for Gud-ved-hvilken-gang købe de samme økogulerødder, et par pastinakker og bundt porrer?

Og lave de samme 3-4 retter på repeat?

Det gør jeg.

Eller det gjorde jeg.

Men jeg blev også så træt af det, at jeg begyndte at se mig om efter lettere, sjovere og mere inspirerende måder at indkøbe (især) grøntsager på.

Dem vil jeg da lige dele med dig her.

Alletiders Aarstiderne!

Først prøvede vi Aarstiderne. Absolut et grønt-til-døren-hit. Kasser fyldt med årstidens bedste sager, leveret lige til hoveddøren.Hvis du trænger til inspiration og tvang udi at bruge andet end de samme 5-6 grøntsager, er Årstidskasserne løsningen, for her får du også utraditionelle sager som fx sølvbeder, skorzonerrødder og majroer.Og har du penge, så kan du få, for Aarstiderne er leveringsdygtige i stort set alt, hvad dit kokkehjerte kan begære lige fra frugt og grønt til olier, fisk, mel, ost, brød og måltidskasser.

Hos Aarstiderne køber du et abonnement og får så leveret kasser løbende hver eller hver anden uge. Men det er fleksibelt, og du kan ændre dine bestillinger løbende.

Tjek tjekkede Aarstiderne ud her.

Vi er hoppet på fra Aartiderne igen, og pt er Birkemosegaard og Kiselgården faste leverandører her i hytten.
Biodynamiske Birkemosegaard
Birkemosegaarder et biodynamisk landbrug på Sjællands Odde, som også leverer frugt og grønt. Det meste fra egne marker, men de har også varer fra andre lokale gårde og gartnerier til rimelige penge.Og så kan du i øvrigt få bananer, avokadoer, ingefær og andre udenlandske herligheder med, når du nu er igang med indkøbet. De har også økokød, mel og æg.De bringer ud cirka hver 3. uge (i det meste af København og på Sjælland), og du skal købe for minimum 600 kroner, for at de starter bilen. Til gengæld tropper bondemanden selv op med varerne.

Den ubetingede bonus ved ovenstående to løsninger er, at du kan købe ind over nettet, når ungerne sover i stedet for at gøre det i ulveprimetime, og at grøntsagerne bliver leveret direkte til din hoveddør.
Omvendt skal du selv lette popoen, hvis du vil hoppe på en af de to følgende ordninger.
Den ene er biodynamiske Kiselgården, der er absolut vinder på smagen. Deres gulerødder er en historie for sig selv.
For at få Kiselgårdens grøntsager, skal du finde et opsamlingssted. Der findes et par stykker i København – og det letteste er måske at ringe til dem og finde ud af, om der er en lokal grøntsagspusher i nærheden af, hvor du bor. Så vidt jeg ved, har Kiselgården ikke en hjemmeside, men kig herind for at finde deres kontaktinfo. Hos Kiselgården får du en ordentlig sæk fyldt med deres egne biodynamiske grøntsager. Intet fancy. Bare plain danske basisgrøntsager som gulerødder, kartofler, løg, kål, pastinakker, rødbeder og når bølgerne går højt en krydderurt eller to.Både Noma, Din Baghave og stribevis af københavnere har fået smag for Kiselgårdens grøntsager, så den sæk, der for bare et par år kunne erhverves for latterligt billige 100 kroner, koster nu omkring 150 kroner. Absolut en ok pris, kvaliteten taget i betragtning.

Den helt billige løsning, har jeg ikke selv testet (endnu), men Københavns Fødevare Fællesskab er så sympatisk, at jeg alligevel kort vil nævne det.

Som navnet antyder er det kun for Københavnere, men ideen er lige til at kopiere andre steder i landet. En sæk lokale årstidsgrøntsager koster 100 kroner. Til gengæld skal du levere 3 timers arbejde til fællesskabet hver måned.

Ps. Er du jyde, fynbo, bornholmer eller fra en anden del af DK end lige København og omegn? Og får du leveret grønt til døren? Så vil jeg rigtig gerne høre fra dig. Hvor får du det fra? Hvad koster det? Kan du anbefale det? Etc. Skriv gerne en kommentar nedenfor.
Tagged with →  

2 Responses to Indkøbszen: Gør livet lettere (og grønnere)

 1. Pernille siger:

  Hej Nanna

  Vi bor i midtjylland og har i over et år fået leveret fra Årstiderne, men nu er vores lille lokale købmand kommet på banden og har i samarbejde med en lokal øko grossist, som hedder Solhjulet, lavet grøntsags og frugt kasser a la Årstiderne, men med det mest almindelige frugt og grønt (hvis man kan sige det).
  Jeg har overvejet at prøve dem, men vi er bare så glade for Årstiderne, netop af samme grund som du skriver, at man får og prøver forskelligt frugt og grønt. Men jeg synes simpelthen at det er så godt et initiativ af den lille købmand at jeg overvejer at prøve det af.

  Hilsen en forholdsvis ny læser
  Pernille:-)

  P.s Og så er vi også så heldige at min gamle morfar stadig er fit for fight i haven, så der nyder vi også at få lækkert frugt og grønt fra:-)

 2. […] bestiller efterhånden en stor del af mine varer på nettet. Det er så nemt. Totalt indkøbs-zen mens ungerne […]

Skriv et svar