Min grøntsagsjuicer har i mange herrens år stået hengemt på en hylde.
Ind imellem har jeg taget den frem. Presset alverdens grønne sager. Nydt saften. Og ærgret mig grøn og gul over alle de fibre og andre gode næringsstoffer, der bare røg direkte i komposten.
Gennem de seneste måneder har juiceren alligevel fået et nyt liv her på matriklen. Dels har vi skiftet til en bedre og mere effektiv presser, dels har vi (gen)opdaget hvor meget instant energi, der er i de grønne safter. Og endelig er vi (jeg) – inspireret af dette sympatiske projekt – gået ombord i projekt kreativ anvendelse af ‘the left-overs’.
Især har jeg forsøgt mig med adskillige mere eller mindre vellykkede fiberknækbrød. Og jeg har fundet en temmelig ok variant.
Smagen af dem afhænger jo en del af, hvad der nu er blevet kværnet gennem saftpresseren. Hvis det er kål, der er kørt igennem. Jamen så smager knækbrødene også lidt af kål… Bare så du er forberedt.
Gårsdagens eksperiment fotograferet med mit elskelige og utroligt elendige I-phone kamera :
Her får du opskriften:
100 g valnødder
120 g hørfrø
200 g grøntsagspulp
2 tsk salt
Peber
1 æg
Godt med tørrede eller friske krydderier: Basilikum, oregano, timian, rosmarin eller hvad du lyster
Sådan gør du:
Blend valnødder til mel på foodprocessoren. Kværn 80 g af hørfrøene i en kaffekværn.
Kom de kværnede hørfrø i foodprocessoren sammen med de hele hørfrø, grøntsagspulp, salt, peber, krydderier og æg. Kør afsted i et minut eller to.
Smør massen tyndt ud på en bageplade eller to.
Bag ved 80-100 grader i ca. 2 timer eller til de er nogenlunde sprøde i kanten.
Køl af og knæk i stykker.
TIP: Kan også bages ved højere temperaturer i kortere tid.