For et godt stykke tid siden, skrev jeg et lille blog-indlæg på Center for Ernæring og Terapi’s blog om danskernes forbrug ret store forbrug af syrepumpehæmmere (også kaldet PPI eller mavesårsmedicin).

Syrepumpehæmmere bliver nemlig udskrevet med rund hånd herhjemme – og det er der god grund til at give lidt opmærksomhed.

For det er langtfra altid en fordel at dæmpe mavesyreproduktionen. Især ikke over en længere periode.

Og hvorfor så det?

Langtidsforbrug ser blandt andet ud til at øge risikoen for B12-vitaminmangel (læs bl.a. om et nyt studie her i Dagens Medicin) – og ud over at B12-vitaminmangel kan give seriøse neurologiske problemer, kan det også bidrage til bl.a. træthed, depression samt udvikling af cancer og hjertekarsygdomme.

Ud over B12-vitaminmangel, er også nedsat optagelse af visse mineraler, nedsat proteinnedbrydning og grobund for bakteriel overvækst i tarmen blandt problemerne ved brug af syrepumpehæmmere.

Der er ingen tvivl om, at medicinen kan have sin berettigelse hos nogle i en periode, men med dette indlæg vil jeg gerne invitere til at forsøge at se bagom problemet. Altså hvad skyldes den ekstra produktion af syre? Og kan vi gøre noget for at afhjælpe denne ekstra syreproduktion?

Et (lidt for stort) indtag af kaffe og alkohol kunne være ét bud. Histaminreaktion som følge af en (uopdaget) fødevarereaktion kunne være et andet. Dysbioser (ubalancer) i tarmen kunne være et tredje. Og hvor paradoksalt det end lyder, kunne et fjerde bud være, at man mangler mavesyre.

Faktorer der ofte kan rettes op på.

Og det er præcist det, der får mit ernæringsterapeutiske hjerte til at banke: At vi ikke bare lapper på symptomerne (for meget mavesyre) med en pille, men vi tager den store lup frem og i hvert fald forsøger at identificere årsagerne og gøre noget ved dem.

Vil du vide mere, kan jeg på det varmeste anbefale Mia Damhus bog Andre boller på suppen, der netop indeholder et afsnit om denne problemstilling.

Her kan du møde et konkret eksempel:

Simon en mand i midten af 30’erne startede i ernæringsterapi hos mig for et års tid siden. Han havde taget syrepumpehæmmere i 10 (!) år.  Hver gang han prøvede at stoppe med medicinen fik han det så umådelig dårligt, at han straks begyndte igen.  Han havde hørt ovennævnte Mia Damhus i radioen og på den baggrund besluttede han sig for at bruge ernæringsterapien som hjælp til at trappe ud af medicinen.

Kort fortalt ryddede vi ‘op’ i Simons kost, fandt ud af hvilke fødevarer der skabte overproduktion af syre, skar ned på kaffen, talte om stressreduktion og mindfulness samt støttede hans slimhinder og fordøjelse med en række relevante tilskud.

Her kan du læse, hvad Simon selv skriver om resultatet:

Jeg kontaktede Nanna fordi jeg gennem mange år havde problemer med min mave, der producerede for meget mavesyre. Lægernes svar på dette var medicin, der helt slukkede for mavens syreproduktion. Jeg hørte i radioen om, at dette problem muligvis kunne afhjælpes ved ernæringsterapi. Derfor kontaktede jeg Nanna. Efter nogle få konsultationer, fandt vi ud af, at visse fødevarer skabte kaos i mit fordøjelsessystem.
Her et år efter er jeg medicinfri. Jeg har omlagt min kost og det var da udfordrende især i starten. Men at kunne lægge medicinen fra sig, få mere energi (hvilket er et meget stort plus) og væsentlig mindre hovedpine, har været det hele værd!
Jeg kan klart anbefale andre at konsultere Nanna. Jeg ville selv ønske, at jeg havde gjort det for flere år siden 🙂

 

NB: Udtrapning af medicin bør ALTID foregå i samråd med egen læge! Og når det kommer til udtrapning af PPI’er (syrepumpehæmmere) kan det være en rigtig god idé at udtapning foregår meget, meget langsomt, da der ellers er overhængende fare for rebound-effekt (at der i bogstaveligste forstand vælter syre ud).