Spiseforstyrrelse
Anoreksi, bulimi, overspisning, orthoreksi.
Jeg arbejder (næsten altid) tværfagligt i behandling af spiseforstyrrelser. Ernæringsterapien fungerer således som et supplement til psykoterapi, kontrol ved egen læge samt evt. supplerende behandling (fx kropsterapi).
Ernæringsmæssig genopbygning er afgørende for en succesfuld behandling af spiseforstyrrelser. Derfor bør kostvejledning gå hånd i hånd med den psykoterapeutiske behandling af en spiseforstyrrelse.
I ernæringsterapien hjælper jeg dig med:
- At sammensætte en balanceret kost
- At rette op på ubalancer og mangler som følge af spiseforstyrrelsen
- At forstå næringsbehov og tilstande som påvirker vores energi, hukommelse og velvære
- At spise med mindre angst og kontrol
Du kan læse mere om min tilgang til arbejdet med spiseforstyrrelser i denne artikel (beklager billedvalget).
Jeg er tilknyttet Abegg & Bro – Center for Spiseforstyrrelse, Klinik for Spiseforstyrrelser samt Center for Ernæring og Terapi.
Diagnoser
Anoreksi er karakteriseret ved ekstremt kontrolleret spisning. Det indbefatter typisk små kaloriefattige måltider, måltider som helt springes over, udelukkelse af en del fødevarer og/eller angst for maden. Ofte er der knyttet en del træning til spisevægringen. Anorektikeren er ofte (men ikke altid) meget tynd, men opfatter stadig sig selv som stor og fed.
Bulimikeren spiser ofte sparsomt og kaster efterfølgende maden op. Ofte er der overspisninger, som typisk kommer om eftermiddagen eller aftenen og til tider fortsætter ind i nattetimerne. Overspisningerne ledsages af provokerede opkastninger, afføringsmidler eller tvangsmotion. Bulimikeren er ofte normalvægtig og derved helt usynlig i gadebilledet.
Overspisning – BED har et ukontrolleret forhold til mad. Det falder svært at spise normale portioner mad. Der er et behov for at blive ved med at fylde på. Ofte i mad som kage, brød, smør, chokolade, kiks, is m.m. Overspiseren er ofte moderat til svært overvægtig. Overvægten giver vanskeligheder med fysisk aktivitet, hvilket forstærker vægtproblemer og en skæv hormonbalance.
Orthoreksi er en nyere diagnose, som dækker dem, der har en forestilling om, at de lever sundt. De har dog et fanatisk og skævt billede af det sunde. Der er ofte en stor angst for fedtstoffer og/eller kulhydrater, der er ofte restriktive regler om mængder og variationen af fødevare. Overtræning er tit koblet til denne spiseforstyrrelse. Orthoretikeren er typisk normal- til under-vægtig.
Fælles for de forskellige typer af spiseforstyrrelser er en trang til at trække sig tilbage, eller direkte isolation. Ofte er der tristhed, humørsvingninger, uro, angst og depression som følge af det negative tankemønster og næringsmangler, som giver ubalance i neurohormonerne.
Eksempler på mangelsymptomer ved en spiseforstyrrelse:
B-vitamin: Kvalme, træthed, tristhed, uro, angst, depression, tvangstanker, fordøjelsesproblemer
D-vitamin: Uro, depression, nervøsitet, træthed,
Zink: Fordrejet virkelighedsopfattelse, tvangstanker, depression, nedsat smags-/lugtesans
Magnesium: Uro, svært ved at sove, træthed, forstoppelse, depression, nervøsitet, forvirring
Aminosyremangler: uro, hjertebanken, kvalme, nedsat mavesyreproduktion
EFA: depression, uro, angst, inflammation.