Hormonel ubalance

PCOS, stofskiftelidelser, menstruationsforstyrrelser og fertilitetsproblemer er nogle af de hormonelle ubalancer, hvor det giver god mening at give kosten og kroppen et eftersyn.

For dig med fertilitetsproblemer så har jeg dedikeret en hel blog og hjemmeside til fertilitet (det er herovre på www.blivgravid.nu men læs gerne med her først).

Et stabilt blodsukker og normalt insulinniveau er en af hjørnestenene i harmoniske hormoner. Både hos mænd og kvinder. Hvis blodsukkeret cykler op og ned får det vores insulin til at stige. Det skaber ravage i hormonbalancen – både når vi taler køns, stofskifte, søvn og stresshormoner.

Men når vi taler hormonelle ubalancer så er det helt grundlæggende at forstå, at vores hormoner påvirker hinanden indbyrdes. Det betyder, at hvis der er ubalance i nogle hormoner, påvirker det kroppens andre hormoner.

Det er derfor også vigtigt at forholde sig til forhold som stressniveau (også følelsesmæssig) og søvn. Ligesom ernæringsmæssige mangler (fx mangel på D-vitamin, zink, essentielle fedtsyrer mv.), ubalancer i tarmens mikrobiota og skjulte fødevarereaktioner værd at tage i betragtning. Det er med andre ord vigtigt at arbejde med det hele menneske, når vi skal arbejde hormonregulerende.

streg1

PCOS?

Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS) er en hormonel forstyrrelse som ser ud til at påvirke 5-10% af kvinder i den føde- dygtige alder. Således er PCOS den hyppigste årsag til infertilitet.

Som følge af den hormonelle forstyrrelse påvirkes produktionen af æg i ovarierne. Polycystisk betyder „mange blærer på ovariet“ (æggestokken). Ved ordet syndrom forstås en samling af symptomer som er til stede på samme tid.

Rigtig mange aner ikke, at de har PCOS, dels fordi symptomerne kan variere fra kvinde til kvinde, dels fordi syndromet måske ikke – i første omgang ser ud til at udgøre et problem, men PCOS kan blandt andet være forklaringen på, hvorfor du ikke kan blive gravid eller dine menstruationer er uregelmæssige.

PCOS skal diagnosticeres af en læge.

Insulinresistens og forhøjet insulin ser ud at være involveret i udviklingen af PCOS. Derfor handler det først og fremmest om at få sænket insulinniveauet, dels gennem en blodsukkerstabiliserende kost, dels gennem stressreduktion.

streg1

Endometriose – læs mere under inflammatoriske lidelser

streg1

Vidste du at:

  • Vi skal bruge zink, selen og iod for at kunne lave og omdanne stofskiftehormoner?
  • Tilstrækkelig søvn er afgørende for harmoniske hormoner?
  • Stresshormoner sparker til dit insulin og laver ravage i dine køns- og stofskiftehormoner?
  • Hormonforstyrrende stoffer fra miljøet, pesticider, plastikdimser, rengøringsmidler mm. er ballademagere og bør undgås, når vi skal have harmoniske hormoner.
  • Insulinresistens spiller en hovedrolle i hormonelle ubalancer også bør være under kraftig mistanke, hvis der er tale om forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, overvægt og inflammation.