Fordøjelse

Har du irritabel tyktarm, collitis ulcerosa, chrons eller døjer du jævnligt med forstoppelse, sure opstød, diarre, smerter eller luft i maven?

Ved hjælp af principperne fra Functional Medicine og ernæringsterapien hjælper jeg dig til at få ro i maven.

Som ernæringsterapeut forholder jeg mig selvfølgelig til en eventuel diagnose, men jeg forholder mig i endnu større grad til de bagvedliggende årsager til dine symptomer:

  • Måske spiser du noget du ikke tåler
  • Måske er der noget du mangler fx gode bakterier, fibre, vitaminer, mineraler, enzymer, galde eller mavesyre
  • Måske er der noget, der er for meget af fx ubudne gæste som (svampe, parasitter eller patogene bakterier), spændinger eller stress

I min tilgang til genoprettelse af fordøjelsesproblemer arbejder jeg ud fra 5R-modelen. 5R-modellen er udviklet af Institute of Functional Medicine og er – kort fortalt – en systematisk tilgang til genoprettelse af tarmens mikrobiota (eller på dansk: fordøjelsen).

Hvis du har svære fordøjelsesgener, og de ikke umiddelbart lader sig genoprette, plejer jeg at anbefale et udvidet afføringsanalyse (CSAPx2 eller GIfx).

Fordøjelsen er i øvrigt et af de første steder, jeg adresserer ernæringsterapeutisk næsten uanset hvilke ubalancer der er på spil.

Kuk i fordøjelsen laver nemlig kuk alle mulige andre steder i kroppen.

Dels fordi fordøjelsen og optagelsen i tarmen har betydning for, om du får de næringsstoffer, du har brug for. Dels fordi bakteriefloraen i tarmen påvirker en lang række andre faktorer, som måske er mindre oplagte fx vores evne til at tage på, vores immunforsvar, humør, hormoner, afgiftningsevne, blodsukker osv.

Og som både et gammelt ordsprog OG den nyeste forskning viser: ”al sundhed starter i fordøjelsen”.