Autoimmune sygdomme og inflammatoriske lidelser

Chrons, collitis ulcerosa, psoreasis, leddegigt, Graves, Hashimotos, endometriose m.fl.

Immunsystemet kan forstås som kroppens brandslukningsanlæg. Normalt bliver det aktiveret, hvis der er røg (fx skade, infektion, virus eller mad vi ikke kan tåle), slukningsanlægget går i gang og branden bliver slukket.

Men nogle gange løber det løbsk, og så opstår kronisk inflammatoriske tilstande. Eller det bliver det forvirret og går til angreb på kroppens egne raske celler (autoimmune sygdomme).

Det dårlige nyhed er at kronisk inflammation inducerer insulinresistens – og vice versa (en ond cirkel). Den gode nyhed er, at netop det betyder, at vi kan hjælpe kroppen på vej ud af en inflammatorisk tilstand ved bl.a. at sikre en blodsukker stabiliserende kost.

Ernæringsterapeutisk forholder jeg mig også til en række andre forhold, der ser ud til at påvirke inflammation:

  • Tarmens mikrobiota
  • Skjulte infektioner
  • Ernæringsmæssige mangler
  • Blodsukker
  • Skjulte fødevarereaktioner
  • Stress og følelsesmæssig ubalance
  • Hormonelle ubalancer
  • Miljøforurening, toksiner og hormonforstyrrende stoffer

streg1

Eksempel Endometriose:

”Endometriose er en inflammatorisk tilstand hvor livmoderslimhinden vokser udenfor livmoderen og sætter sig fx på æggestokke, æggeledere, tarmene, blæren, vagina mv. Det er en vældig smertefuld tilstand som bl.a. har stor indflydelse på bl.a. fertiliteten.

En ernæringsterapeutisk tilgang til endometriose er at (forsøge) at identificere de underliggende ubalancer, der enten forårsager eller forværrer tilstanden. Nogle af de faktorer, der kan være interessante at overveje er: tarmens mikrobiota, (skjulte) fødevarereaktioner, afgiftning, stress, forhøjet insulin, toksiner og hormonforstyrrende stoffer. Ved endometriose kan det være en særdeles god idé at prøve med elimination af gluten og mælk samt at undgå xenoøstrogener, transfedt og forarbejdede fødevarer. Og i stedet spise godt med frugt og grønt især fra korsblomstfamilien. Gurkemeje, ingefær, hvidløg, elmebark og omega 3 er også på hitlisten over gode fødevarer ved endometriose.