Ernæringsterapeuter har prædiket det i årtier. Den kernesunde familie gjort det til allemandsviden. Og nu følger forskningen også med. Herligt!
Et splinternyt forskningsprojekt fra Holland har netop påvist en mulig sammenhæng mellem kosten og ADHD. Et dansk studie sidste år viste tilsvarende en øget bedring hos børn med autisme, hvis mælk og gluten udelukkes (ScanBrit undersøgelsen).
I det hollandske studie blev børnene fjernet fra deres normale kost – og fik kun basale fødevarer som vand, hvidt kød, grøntsager, ris og frugt. To tredjedele af børnene oplevede en markant forbedring af symptomerne. Og da de vendte tilbage til deres normale kost, kom symptomerne i vidt omfang tilbage.
Ingen af børnene i forsøget havde på forhånd nogle kendte allergier eller fødevareintolerancer … Se, se. Nu begynder det at blive interessant. For denne sammenhæng har ikke været anerkendt af det etablerede sundhedssystem i Danmark. Snarere tværtimod. De fleste husker vel kernesund familie tsunamien…
Men det er glædeligt, hvis der med dette projekt begynder at blæse nye vinde og at sammenhængene mellem kost og lidelser som ADHD og autisme begynder at vække genklang frem for modstand hos landets læger og officielle kosteksperter. Arne Astrup byder det i hvert fald velkommen. Læs her.
Og selvom han i samme artikel advarer mod ”alternative behandlere”, vil jeg gerne slå et slag for Karen Nørbys ufatteligt glimrende bog: ”Kost og Hyperaktivitet, ADHD og DAMP.” Hun er ernæringsterapeut, som jeg. Og vi hører formentlig begge under kategorien af ”alternative behandlere” ifølge Hr. Astrup. Måske byder han også en dag os velkommen i det fine selskab.
Heldigvis er der massevis af forældre, der ikke har ventet på forskningsresultater som disse, men blot handlet selv – og taget kontakt til ernæringsterapeuter. Du kan se en liste over aldeles glimrende af slagsen her.