For mig at se er mad først og fremmest næring til livet. Det er brændstof og byggesten til vores krop og hjerne, så vi kan leve det, liv der giver os mest mulig glæde, samhørighed og energi.
Nogle gange bliver vi bare syge af det, vi spiser – eller undlader at spise. Og så må vi for en kortere eller længere periode ændre på, det vi indtager – uden at det behøver at lugte af askese, afstraffelse eller kedelige kostpyramider.
Her kommer nogle af de spørgsmål, jeg oftest møder omkring ernæringsterapi og mit bedste forsøg på at besvare dem:
Jeg spiser en helt almindelig sund dansk varieret kost, så hvad kan du hjælpe mig med?
Det spørgsmål er ikke enkelt at svare på. For det kommer an på lidt af hvert.
Først og fremmest hvad du forstår ved en almindelig sund dansk varieret kost.
For når vi ser på denne gennemsnitlige dansker, er maden alt andet end varieret – eller sund for den skyld.
Det ser ud til at 75% af danskernes energiindtag kommer fra kun 6 fødevarer: Hvede, rug, kartoffel, mælk, okse- og svinekød (Danskernes kostvaner 2003-2008, Fødevarestyrelsen).
6 fødevarer.
Jeg lader den lige stå et øjeblik.
Det er ikke varieret kost.
Men én ting er variation. Og en nogenlunde hensigtsmæssig sammensætning af (ordentlige) fødevarer.
En anden er, hvad der sker med maden, når den kommer ind i kroppen. Kan du fordøje den? Er du i stand til at optage næringsstofferne? Kan du omsætte maden til energi? Eller reagerer du uhensigtsmæssigt på noget i din mad? Det er i virkeligheden det, der er i fokus i mit arbejde.
Hvad er det i dit faglige fundament for at vejlede mig i kost og tilskud?
Jeg er uddannet ernæringsterapeut på Center for Ernæring og Terapi (CET).
Uddannelsen er en af de fremmeste i Danmark når det kommer til funktional medicine.
Og hvad er så det?
Det er en ernæringsterapeutisk behandlingsform med rødder i USA. Her er antagelsen, at kroniske sygdomme er et resultat af ændrede funktioner i kroppen. I stedet for at koncentrere os så frygteligt meget om diagnosen og at afhjælpe symptomer, er fokus her på at undersøge, hvilke årsager, der ligge til grund til ubalancen og at afbalancere de dysfunktioner, der er symptomernes årsag.
Blev det lidt langhåret?
Ok. Lad mig være mere konkret.
En kronisk tyktarmsbetændelse fx kommer sjældent af sig selv (vi kan selvfølgelig være mere eller mindre genetisk disponeret). Men ofte opstår inflammation af en årsag. Det er dén (årsagen altså), vi forsøger at afdække og gøre noget ved.
Uddannelsen til ernæringsterapeut varer 3 år. For at blive optaget kræver det fysiologi, anatomi og patologi på sygeplejerskeniveau. Så det har jeg selvfølgelig også.
Og så bliver jeg løbende fagligt opdateret på seminarer og konferencer i både Danmark og udlandet.
Desuden er jeg snart færdiguddannet som psykoterapeut (og familieterapeut), ligesom jeg har en grunduddannelse i chok og traume. Så jeg har også et godt fundament for også at støtte dig i de følelsesmæssige udfordringer, der kan være forbundet med at justere på mad og livsstil – eller som måske er bagvedliggende årsager til uhensigtsmæssige mønstre i forbindelse med mad og livsstil.
Åh, nej skal jeg nu til at leve i livslang askese, hvor jeg skal sige nej tak til alt det gode?
Nej. Det vil altså være for ærgerligt. For nogle kan der dog være en pointe i at udelukke enkelte fødevarer i en periode. Og andre har det måske bedst helt uden.
Men de fleste af os kan godt tåle lidt af det hele, hvis bare vi sørger for, at vi får ordentlig mad, motion, hvile, søvn etc. til daglig.
I virkeligheden handler det om, at vi finder ud af hvordan du nærer dig selv på den bedst mulige måde – UDEN det bliver en kæmpe stress-faktor eller et liv i askese.
Er det ikke bare enormt dyrt at leve sundt?
Det koster lidt. Men det behøver ikke at være meget dyrere end at leve usundt.
Nå, men kan du så fikse alle dårligdomme med ernæringsterapi?
Jeg fikser ikke noget. Jeg støtter og guider dig til mærke, hvad der nærer dig.
Der er dog ikke mange kroniske lidelser, der damper af, uden at vi kigger på de funktionelle ubalancer, der ligger bag og tager maden i betragtning. Og det er præcist det, vi gør i ernæringsterapien.
Var det svar nok? Ellers book tid til en forsamtale på nanna@stigel.dk