Jeg spiser altså en helt almindelig sund dansk varieret kost, så hvad kan du egentlig hjælpe mig med?

Ja, det kommer an på en del ting.

Først og fremmest hvad du forstår ved en almindelig sund dansk varieret kost.

For når vi ser på denne gennemsnitlige dansker, er maden alt andet end varieret – eller sund for den skyld.

Faktisk kommer 75% af danskernes energiindtag fra kun 6 fødevarer: Hvede, rug, kartoffel, mælk, okse- og svinekød (Danskernes kostvaner 2003-2008, Fødevarestyrelsen).

6 fødevarer.

Vi lader den lige stå et øjeblik.

Det er ikke varieret kost. Punktum.

Men én ting er variation. Og en nogenlunde hensigtsmæssig sammensætning af (ordentlige) fødevarer.

En anden er, hvad der sker med maden, når den kommer ind i kroppen. Kan du fordøje den? Er du i stand til at optage næringsstofferne? Kan du omsætte maden til energi? Eller reagerer du uhensigtsmæssigt på noget i din mad?

streg1

Hvad er det i grunden dit faglige fundament for at vejlede mig i kost og tilskud?

Jeg er uddannet ernæringsterapeut på Center for ernæring og terapi, der bl.a. er ledet af Mia Damhus.

Uddannelsen er en af de fremmeste i Danmark når det kommer til funktional medicine.

Og hvad er så det?

Det er såmænd en ernæringsterapeutisk behandlingsform med rødder i USA. Her er antagelsen, at kroniske sygdomme er et resultat af ændrede funktioner i kroppen. I stedet for at koncentrere os så frygteligt meget om diagnosen og at afhjælpe symptomer, er fokus her på at undersøge, hvilke årsager, der ligge til grund til ubalancen og at afbalancere de dysfunktioner, der er symptomernes årsag.

Blev det lidt langhåret?

Ok. Lad os være mere konkrete.

En kronisk tyktarmsbetændelse fx kommer ikke bare af sig selv. Den kommer ofte af en årsag. Det er dén (årsagen altså), vi forsøger at afdække og gøre noget ved.

Uddannelsen til ernæringsterapeut varer 3 år, og er baseret på, at man kan have job ved siden af. For at blive optaget kræver det fysiologi, anatomi og patologi på sygeplejerskeniveau. Så det har jeg selvfølgelig også.

Og så bliver jeg løbende fagligt opdateret på seminarer og konferencer i både Danmark og udlandet.

streg1

Åh, nej skal jeg nu til at leve i livslang askese, hvor jeg skal sige nej tak til alt det gode?

Nej. Men for nogle kan der være en pointe i at udelukke enkelte fødevarer i en periode. Og andre har det måske bedst helt uden.

Men de fleste af os kan godt tåle lidt af det hele, hvis bare vi sørger for, at vi får ordentlig mad, motion, hvile etc. til daglig,

streg1 

Er det ikke bare røvdyrt at leve sundt? 

Det koster lidt. Men det behøver ikke at være meget dyrere end at leve usundt.

streg1

Nå, men kan du så fikse alle dårligdomme med ernæringsterapi?

Lad mig formulere det lidt anderledes: Der er ikke mange dårligdomme, der kan fikses UDEN at vi kigger på de funktionelle ubalancer, der ligger bag OG tager maden i betragtning.

streg1

Var det svar nok? Ellers skriv på nanna@stigel.dk